- Kontrol alanı: Dert ettiğimiz mevzu, “bizim kontrolümüzde mi değil mi” sorusunu kendimize sormak
- Hayat sürprizlerle doludur: Başa gelmiş olan kötü şeylerden dolayı dert yanmak yerine bunu kabullenmeyi ve “bundan sonra ne yapabilirim? seçeneklerim neler?” sorularını sorarak krizden fırsat çıkarma çabası.
- “Daha kötü ne olabilir?” düşüncesi: Kötü seyler her zaman olabilir ve bunlara hazırlıklı olmamiz gerekir. Bunları görüp fark edip işimizi yapmaya devam etmeliyiz.
- “Memento mori.” : “Fani oldugunu hatirla.” anlamına gelir. Ömrümüzün kısıtlı olduğunu belirtir. Zamanı kendimiz ve sevdiklerimiz için daha verimli geçirmeyi öğütler. Ölümü hatırladığımız anda sevdiklerimize ve olaylara başka bir perspektiften bakmanın mümkün olduğunu belirtir.
- Büyük resme bak: Zor şeyler yaşadığımızda zihnimiz bunun hep devam edeceği hissine kapılır. Stoizm ise geçmişte dert ettigimiz şeyleri şu an umursamadığımıza dikkat ceker. Lise yıllarında yaşadığımız sınav stresinin su anda aşırı önemsiz bir sey olduğunu anlamamız buna iyi bir örnektir.
- Kırılganlığını göstermekten çekinme: Güçlü görünmeye çalışmak için kendini yıpratmak bir meziyet degildir. Zorlandığımız durumlarda yardım istemekten çekinmemeyi tavsiye eder.
- Bir olay sebebiyle endişelenmek o olayın kendisinden çok daha fazla acı verir: Zihnimiz her zaman negatif düşünme eğilimlidir. Bu eylem bir döngüye girer ve kişi sürekli negatif düşünceler içinde kalır. Stoizm, negatif düşünceye sebep olan olayla bir an önce yüzleşmeyi ve çözüm için bir adım atmayı önerir. Böylece zihindeki olumsuz düşünce döngüsü kırılır ve zihin daha çözüm odaklı çalışmaya başlar. Hareket…
- Öfke bir duygudur zarar verebilir: Öfkeli anları hatırlandığında, şu an gurur duyulacak şeyler mi yoksa pişman olunacak şeyleri mi olmuştur?
- Ertelemek sıkıntıyı büyütür: Ertelenen konuları çözmek icin değil başlamak için küçük adımlar atılması süreci kolaylaştırır.